Datulių pyragas

Šis pyragas ne karta girdėjęs jį maloniai kviečiant "tortu". "Norėčiau pakartoti torto", - tarė ne vienas mūsų svetelis. Nors nėra čia tortams įprasto sluoksniavimo, datulės labai gardžiai įsisuka į torto masę, o gelsvas glajus su riešutų pabarstukais išties mena jį esant skirtu šventei. Manau labai taikliai Beata jį pavadino "dangišku". 

datulės


Pyragui reikės: (27 cm skersmens formai)
  • 300 g džiovintų datulių be kauliukų;
  • 1 šaukštelio sodos;
  • 220 g minkšto sviesto;
  • 220 g cukraus;
  • 3 kiaušinių;
  • 250 g miltų
  • 1 apelsino;
  • 150 g graikinių riešutų;
  • 1,5 šaukštelio kepimo miltelių
Glaistui reikės:
  • 20 g sviesto;
  • 80 g cukraus;
  • 100 ml plakamosios grietinėlės;


Paruošimas: 
  1. Datules užpilame vandeniu, kad apsemtų, beriame sodą, statome ant ugnies ir paverdame 5 min, kad suminkštėtų. Tuomet išimame, nukošiame ir paskleidžiame į lėkštę, kad atvėstų;
  2. Minkštą sviestą paplakame elektriniu plakikliu, kol ims balti, tuomet beriame cukrų ir plakame, kol gausime purų kremą;
  3. Kiaušinius atskirame indelyje šiek tiek paplakame ir po truputį pilame į sviesto masę. Plakame, kol pasidarys vientisa masė.
  4. Miltus sumaišome su kepimo milteliais, beriame į tešlos masę ir šaukštu išmaišome. Dar įtarkuojame apelsino žievelę, įmaišome datules ir pasmulkintus riešutus (šiek tiek pasiliekame apibarstyti viršui); 
    datulių pyragas
  5. Orkaitę įkaitinama iki 180 laipsnių. Kepimo formą išklojame popieriumi ir krečiame pyrago tešlą. Kepame apie 40 min, bet būtinai pagaliuku patikriname, kaip jis ten laikosi. Pagaliukas turi būti neapsivėlęs. 
  6. Kremui skirtus sviestą, grietinėlę ir cukrų dedame į puodelį, užviriname ir ant vidutinės ugnies verdame nuolat maišydami, kol sutirštės ir masė taps panaši į kondensuotą pieną. 
  7. Kremą tepame ant atvėsusio pyrago, o viršų apibarstome riešutėliais. Tai tiek - Skanaus!
datulių pyragas



Komentarai

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai