Datulių pyragas
Šis pyragas ne karta girdėjęs jį maloniai kviečiant "tortu". "Norėčiau pakartoti torto", - tarė ne vienas mūsų svetelis. Nors nėra čia tortams įprasto sluoksniavimo, datulės labai gardžiai įsisuka į torto masę, o gelsvas glajus su riešutų pabarstukais išties mena jį esant skirtu šventei. Manau labai taikliai Beata jį pavadino "dangišku".
Pyragui reikės: (27 cm skersmens formai)
- 300 g džiovintų datulių be kauliukų;
- 1 šaukštelio sodos;
- 220 g minkšto sviesto;
- 220 g cukraus;
- 3 kiaušinių;
- 250 g miltų
- 1 apelsino;
- 150 g graikinių riešutų;
- 1,5 šaukštelio kepimo miltelių
Glaistui reikės:
- 20 g sviesto;
- 80 g cukraus;
- 100 ml plakamosios grietinėlės;
Paruošimas:
- Datules užpilame vandeniu, kad apsemtų, beriame sodą, statome ant ugnies ir paverdame 5 min, kad suminkštėtų. Tuomet išimame, nukošiame ir paskleidžiame į lėkštę, kad atvėstų;
- Minkštą sviestą paplakame elektriniu plakikliu, kol ims balti, tuomet beriame cukrų ir plakame, kol gausime purų kremą;
- Kiaušinius atskirame indelyje šiek tiek paplakame ir po truputį pilame į sviesto masę. Plakame, kol pasidarys vientisa masė.
- Miltus sumaišome su kepimo milteliais, beriame į tešlos masę ir šaukštu išmaišome. Dar įtarkuojame apelsino žievelę, įmaišome datules ir pasmulkintus riešutus (šiek tiek pasiliekame apibarstyti viršui);
- Orkaitę įkaitinama iki 180 laipsnių. Kepimo formą išklojame popieriumi ir krečiame pyrago tešlą. Kepame apie 40 min, bet būtinai pagaliuku patikriname, kaip jis ten laikosi. Pagaliukas turi būti neapsivėlęs.
- Kremui skirtus sviestą, grietinėlę ir cukrų dedame į puodelį, užviriname ir ant vidutinės ugnies verdame nuolat maišydami, kol sutirštės ir masė taps panaši į kondensuotą pieną.
- Kremą tepame ant atvėsusio pyrago, o viršų apibarstome riešutėliais. Tai tiek - Skanaus!
Man kremas nesutirštėjo
AtsakytiPanaikinti