Obuolių ir spanguolių pyragas Kvepiantis žiema

Šį receptą nusigvelbiau iš „sezoninės virtuvės“ ir kiek patobulinau. Čia ypač skanus obuolių ir lazdyno riešutų derinys, taigi, jei spanguolių neturėsite, riešutų tai jau jokiu būdu nepamirškite. 



Reikės:

  • 125 g. sviesto (kambario temperatūros);
  • 125 g. cukraus;
  • 3 kiaušinių;
  • 150 g. miltų;
  • 2 a.š. kepimo miltelių;
  • 4 obuoliai;
  • 100 g. spanguolių;
Pyrago viršui:

  • 1 a.š. cinamono;
  • 1 v.š. rudojo cukraus;
  • 30 g. sviesto (kieto);
  • 50 g. lazdyno riešutų;
  • Cukraus pudros;

Paruošimas:

  1. Orkaitę užkaitiname iki 160 laipsnių. Į 24 cm kepimo formos dugną įklojame kepimo popierių, o šonus ištepame sviestu;
  2. Keptuvėje be aliejaus pakepiname lazdynų riešutus, nulupame luobelę ir šiek tiek pasmulkiname.
  3. Obuolius nulupame ir supjaustome skiltelėmis. Spanguoles atrenkame, kad nepakliūtų kokia papuvėlė,  visas uogas šiek tiek patriname šakute, kad „išleistų orą“ ir apibarstome 1 šaukšteliu cukraus. Originaliame recepte uogas reikėjo dieti „cielas“, bet spanguolės yra labai tvirtos ir kepdamos visai nesuskysta, taigi sprogsta tik burnoje, o tada pyragas šiek tiek karstelna.  
  4. Viename inde miltus sumaišome su kepimo milteliais, o kitame minkštą sviestą plaktuvu išsukame su sviestu, įmušame kiaušinius ir dar paplakame iki vientisos masės. Tuomet šį plakinį supilame į miltus ir gerai išmaišome.
  5. Obuolių skilteles ir cukruotas spanguoles metame į tešlą ir taip pat išmaišome. Tuomet viską galima supilti į kepimo skardą.
  6. Nedideliame indelyje sumaišome cinamoną, rudąjį cukrų, burokine tarka sutarkuotą kietą sviestą bei riešutus ir padarome trupininę masę. Ja apibarstome pyrago viršų ir šauname į orkaitę. Kepimo laikas turėtų būti apie 40 – 50 min, bet prieš traukdamos pyragą lauk būtinai pagaliuku patikrinkite, ar viduriukas tikrai iškepęs. Jei taip, pyragą ištraukiame, leidžiame kiek atvėsti  ir pagražiname cukraus pudra.


Komentarai

Populiarūs įrašai